Wat is een energiegel?

Elke fysieke inspanning gaat gepaard met een energieverbruik dat moet worden gecompenseerd. Een energiegel kan hierbij helpen. Het is een zeer koolhydraatrijke vloeibare substantie in een soepele verpakking. Energiegels zijn daarom handig om mee te nemen, maar ook makkelijk in te nemen.

Energiegels worden snel door het lichaam opgenomen en geven dan ook snel extra energie. Daardoor is een energiegel de ideale bondgenoot voor duursporters (fietsers, lopers, trail lopers, triathlon, etc.)


Het belang van een goede hydratatie

Ons gewicht bestaat voor 60% uit water, en is dus echt wel het hoofdbestanddeel van ons lichaam.  Voor onze gezondheid en een goed evenwicht van ons organisme, zou elk vochtverlies moeten gecompenseerd worden.  Tenslotte kunnen we zonder water slechts enkele dagen overleven.

Dehydratatie

De term dehydratatie of uitdroging duidt op een tekort aan water, te wijten aan een onevenwicht tussen de hoeveelheid vocht die we opnemen en uitscheiden.  Dehydratatie  kan zelfs ernstige gevolgen hebben voor ons lichaam omdat water betrokken is bij een groot aantal chemische reacties om de goede werking van ons lichaam te garanderen. Bovendien produceert elke fysieke  inspanning warmte die moet worden verwijderd, waardoor we gaan zweten, wat het risico op uitdroging vergroot.

Dehydratatie is dan ook de ergste vijand van de sporter en zijn prestaties.

Voor elke sporter  is het van groot belang om het vochtverlies te beperken. Bij een verlies van 2% van het lichaamsgewicht, kan er al een prestatievermindering optreden van 10 tot 20%. Uitdroging van meer dan 3% van ons lichaamsgewicht kan zelfs ernstige gevolgen met zich meebrengen, zoals bv. hitte-uitputting en hitteberoerte in warme en/of vochtige omstandigheden. Aangezien sporters tijdens zware inspanningen  6% tot 10% van hun lichaamsgewicht kunnen uitzweten, benadrukt dit nog eens het belang van een goede hydratatie.

Kortom, hoe meer uitdroging, hoe meer het  onze prestaties en onze gezondheid zal schaden

Het belang van een goed herstel

Waarom is het herstel na het sporten zo belangrijk? En hoe pakken we dat best aan?

Wat gebeurt er met onze spieren tijdens het sporten?

De suikers (glucose) die we opnemen uit onze dagelijkse voeding, worden opgeslagen in onze spieren in de vorm van glycogeen. Dat glycogeen is de voorraad brandstof dat ons lichaam gebruikt tijdens het sporten. Het is echter maar een tijdelijke energiebron, goed voor inspanningen van max. 1,5 uur. Naarmate  we doorgaan, zal ons lichaam melkzuur beginnen aanmaken. Wanneer zich dat begint op te hopen, ervaren we een brandend gevoel in onze spieren en wordt de inspanning moeilijker. Tijdens het sporten vormen  er zich kleine scheurtjes (microlaesies) in onze spieren. Bedoeling is om deze scheurtjes na de inspanning weer terug op te vullen om zo te herstellen en ervoor te zorgen dat de spieren sterker worden.

Wanneer we een lange duurtraining hebben gedaan of een training met hoge intensiteit, zijn niet enkel onze spieren beschadigd, maar zijn ook onze glycogeenvoorraden uitgeput, die we daarom terug moeten aanvullen na de inspanning.

Wat doen we dan best om te herstellen?

  • Voldoende hydrateren
  • Glycogeenvoorraad terug aanvullen
  • Spierschade herstellen

Het verstandigste is om binnen de 30 minuten na de inspanning een recuperatie shake te nemen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat onze spieren onmiddellijk na de inspanning het gevoeligst zijn voor herstel.  Een goede recuperatie shake voor duursporters bevat een combinatie van koolhydraten en eiwitten. De koolhydraten zorgen voor het terug aanvullen van de glycogeenvoorraad terwijl de eiwitten het spierherstel bevorderen. 

Uiteraard is een correcte hydratatie ook van vitaal belang in het recuperatieproces. Tijdens het sporten verliest ons lichaam namelijk heel wat vocht. Daarom is het erg belangrijk om goed gehydrateerd aan de training te beginnen en de vochtreserves weer aan te vullen na het sporten.

Informatie van website 3action